Школските директори не са съгласни с карантинните условия  при ковид.

...
Школските директори не са съгласни с карантинните условия  при ковид.
Коментари Харесай

Школските директори не са съгласни с карантинните условия при ковид

Школските шефове не са съгласни с карантинните условия  при коронавирус. В момента болните се слагат под наложителна изолираност за 7 дни. А контактните съученици и преподаватели са за пет дни под карантина.

Искането за смяна в Закона за здравето или за нов правилник за деяние в сходни случаи, в случай че законовата смяна не може да се реализира в бърз порядък, е изпратено преди дни до министерствата на опазването на здравето и на образованието, предава БНР.

Според Съюза на работодателите от системата на националната просвета правилата от пандемията би трябвало да се трансформират.

" Специалистите ни увериха, че COVID-19 може да бъде в руслото на общоприетите вирусни болести. Няма никаква здравна причина, която да постанова карантиниране на цяла паралелка. Ние сме сложени в обстановка на нонсенс и налагане на мярка, която знаем, че не е добра, само че не можем да не я наложим, тъй като би трябвало да спазим закона ", разяснява Величка Тасиджикова, секретар на УС на Съюза, съобщи Дарик.

Училищните шефове показват проблемите, до които води непроменената нормативна уредба - родителите остават в дома си, с цел да гледат деца до 14-годишна възраст, учебните заведения - при опция - правят отдалечено образование, което е по-некачествено, а учителите преподават в хибридна среда.

Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не би трябвало да води до карантиниране на класове и учебни заведения. Спешно би трябвало да се промени Законът за здравето и наредбите по използването му. В противоположен случай шефовете на учебни заведения са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн образование, даже и при един болен възпитаник в контакт с класа, смятат от СРСНПБ.

Оттам настояват, че в случай че директорите не го създадат, нарушават законодателството и подлежат на съществени административни и финансови наказания.   
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР